Άρθρα Γ. Δαρδανού

Επιστολή ΠΟΕΒ προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού

Αθήνα 29/12/10
Αρ. Πρωτ: 198/Υ1

Προς τον
Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού
κύριο Παύλο Γερουλάνο
Μπουμπουλίνας 20
10682 Αθήνα

Κοινοποίηση: κυρία Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας ΥΠ.ΠΟ.T.

Κύριε Υπουργέ,

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου ενημερωθήκαμε από τις εφημερίδες ότι κάνατε Συνέντευξη Τύπου με θέμα το βιβλίο και την Εθνική Πολιτική Βιβλίου. Ο κλάδος του βιβλίου (Ομοσπονδία, Σύνδεσμοι και Σωματεία) δεν ενημερώθηκαν ποτέ. Επίσης ουδέποτε προσκλήθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ. όπου υπάρχουν δύο αντιπρόσωποί μας.
Σε συνέχεια από την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Γραμμάτων, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη «για τη νέα στρατηγική για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία» με κόστος €2,500,000. Η έκπληξή μας έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν διαβάσαμε σε αυτή πως «την ευθύνη για το Εθνικό Περίπτερο στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου αναλαμβάνει από φέτος το Ε.ΚΕ.ΒΙ., το οποίο σε συνεργασία με τους εκδότες, τους βιβλιοπώλες αλλά και εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου σας (κυρίως τον Ε.Ο.Τ. και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού), θα φροντίσει για την άριστη εκπροσώπηση της χώρας εκτός συνόρων».

Είναι περιττό να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας πως αυτή η απόφαση πάρθηκε ερήμην μας και χωρίς καν να υπάρξει «διαβούλευση» όπως επικαλείστε σαν κυβέρνηση για τα θέματα όλων των κλάδων.
Η ΠΟΕΒ διοργανώνει τις εκθέσεις βιβλίου του εξωτερικού 40 χρόνια και έχει προγραμματίσει τη λειτουργία αυτών με βάση τις υποδείξεις των εκδοτών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κλάδου.
Θα θέλαμε μόνο να σας υπενθυμίσουμε πως παγκοσμίως οι εκθέσεις βιβλίου διοργανώνονται ΜΟΝΟ από τους φορείς του βιβλίου (Ομοσπονδίες κυρίως), από τη Γερμανία το German Publishers Association έως την Αμερική από την American Publishers Association και πουθενά από τα ανάλογα ΕΚΕΒΙ.

Στην Ελλάδα τελευταία φορά που κρατικός φορέας εκπροσώπησε τους εκδότες βιβλίου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (την μεγαλύτερη του κλάδου) ήταν την εποχή της επταετίας των συνταγματαρχών.

Το πιο σημαντικό που θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε είναι ότι το Ε.ΚΕ.ΒΙ. καταστατικά δεν πρέπει να κάνει εκθέσεις. Ο σκοπός της ίδρυσής του είναι, σε συνεργασία με τους εκδότες και τους βιβλιοπώλες, να προωθεί το βιβλίο σαν αγαθό πράγμα που ιδιαίτερα στις ημέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη. Οι συγγραφείς στα σχολεία, οι βιβλιοαναγνώσεις και όλες οι άλλες δράσεις του Ε.ΚΕ.ΒΙ. πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και όχι το λιγοστό πλέον προσωπικό του να ασχολείται τον περισσότερο χρόνο με τη διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παρακαλούμε αναλογιστείτε ξανά τη σοβαρότητα της απόφασης που πήρατε.

Ζητούμε επίσης άμεσα μία συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε τα παραπάνω θέματα.


Με ιδιαίτερη τιμή για το Δ.Σ. της ΠΟΕΒ,

Η Πρόεδρος

Ουρανία-Ιουλία Ραγιά

Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Σταθάτος